Vierailijat

torstai 25. elokuuta 2016

Sota-aikana Saksalaisilta saaduilla tiedoilla merkittyjä merikarttoja - Myydään

Olin kerran 1990 luvun puolivälissä Helsingissä kiertelemässä antikvarioissa ja etsiskelin vanhoja karttoja omiin tarkoituksiini. Eräässä Antikvariaatissa oli kiivas valuaatiokeskustelu jostain ja siinä samalla kyselin siihen väliin jotain tiettyä karttaa. Tilanne muuttui niin että kun lähdin sieltä, oli tämä myyvä kaveri pihalla vesisateessa odottelemassa minua ja sanoi että häneltä löytyy kyselemäni kartta. Oli tuohduksissa siitä että hänelle divarissa tarjottiin todella vähän hänen karttakokoelmasta. Olin tietysti kiinnostunut ja valmis maksamaan vähän enemmänkin. Menin kaverin asunnolle karttoja tarkastamaan. Siellä oli vähän enemmänkin näitä vanhoja karttoja, joku Nordensköldin käsin tehty kartta Spittbergista (huippuvorilta) vuodelta 1848 sekä joitain repaleisia vanhoja karttoja Tanskan - Saksan edustalta.
Nämä olivat sota-ajan karttoja, jotka oli määrätty poltettavaksi rauhan tullessa, jottei niiden sisältämä tieto päädy neuvostoliiton Valvontakomissiolle. Tämän herrasmiehen isä vainaa oli silloin ollut karttakeskuksella töissä ja oli pelastanut osan näistä kartoista uunilta ullakolleen. Vilkaisin vähän tarkemmin näitä karttoja ja niissä olikin melkoisen mielenkiintoisia merkintöjä. Tietojen täytyy olla Saksalaisilta saatuja tietoja pudotetuista lentokoneista ja upotetuista pinta aluksista. Koska ne sijoittuvat aivan saksan hallinnoimien alueiden rannoille, muuta ruåtsin lähelle. Iso osa näistä kohteista ei edelleenkään löydy mistään nykykartoista tai tiedostoista. Kaikki kohteet on merkitty huolellisesti näihin vanhoihin karttoihin ja niitä on yhteensä yli 100.  (muistaakseni n. 120, näitä on vaikea laskea).
Tässä muuton yhteydessä en jaksa alkaa kantamaan näitä enään mukanani minnekään vaan voisin luopua niistä. Vaihtoehtoisesti vaimoni tapetoi niillä jonkun pikku seinän pätkän, siihen nuo muut kartat suomen rannoilta ovat tällä hetkellä päätyneet.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100011386488800

Nämä ovat kopioita alkuperäisistä, jotka luovutin eräälle herrasmiehelle eteläamerikassa ollessani pientä korvausta vastaan, mutta päätin ottaa niistä 1:1 paperikopiot.

karttoja on 5 kappaletta

Myydään kaikki yhtenä könttinä parhaan tarjouksen mukaan.


Kartat saa tarkastaa ennen maksamista tai tarjouksen tekemistä. Ota yhteyttä sähköpostilla.
Kartat sijaitsevat Elimäellä n. 100km helsingistä 6 tietä Kouvolaan päin. Jos tarjous on tarpeeksi suuri voin ajaa karttojen kanssa Helsinkiin tai jonnekin muuallekin.

Pari mallikuvaa
Lyijykynä merkintä lentokoneesta, näitä löytyy noin 20kappaletta, merkinnät on siis tehty suomeksi saksalaisilta saatujen tietojen perusteella